Разбијена ромска мафија

У Јагодини, Ћуприји и Параћину ухапшена група која је две године сејала страх по Поморављу. Иза браве 16 осумњичених. Уценама зарадили више од пола милиона евра

На подручју Јагодине, Параћина и Ћуприје, у акцији оперативаца Управе криминалистичке полиције МУП Србије у понедељак је ухапшено 16 особа осумњичених за више изнуда, прање новца, трговину људима и злоупотребе службеног положаја. Ова група је најмање две године сејала страх у Поморављу.

У првом делу акције, организоване у сарадњи с Вишим јавним тужилаштвом у Јагодини и јагодинском полицијом, иза решетака су се нашли: Драган Рамић (43), Зоран Рамић (19), Иван Рамић (25), Горан Маринковић Маринко (33), Мирослав Јовановић Цане (50), Давид Јовановић Даки (22), Зоран Јовановић (40), Владан Урошевић (44), Ненад Урошевић Неша Главча (36) и Душан Арсић (46).

Полиција трага за Милошем Јовановићем, званим Миша (21). Сви они сумњиче се да су од 2008. године до хапшења починили већи број изнуда, прање новца и трговину људима на територији Јагодине, Параћина и Ћуприје. Организовано су, тврде у полицији, изнуђивали новац од оштећених, на име непостојећег дуга и зеленашке камате, користећи физичку силу, претњу и друге методе застрашивања. Досад је откривено десетак оваквих случајева.

На овај начин су присвојили најмање 16 милиона динара у готовини и око 500.000 евра у непокретностима. Незаконито стечену покретну и непокретну имовину са оштећених су преносили на друге власнике, а новац узели за себе. Захваљујући сарадницима у Пореској полицији, плаћали су и мањи порез.

Осумњичени ћупријски полицајац Душан Арсић, као члан групе, користећи свој положај, застрашивао је оштећене. О каквој се групи ради, сведочи и податак да је једна од оштећених била приморана да пружа радне и сексуалне услуге из страха за живот, а зарађени новац осумњичени су узимали, до наводног враћања дуга.

Приликом хапшења групе полиција је запленила 12 скупоцених возила марке „мерцедес“ и БМВ, као и неколико комада ватреног оружја и муниције. Пронађени су и око 30.000 евра и килограм златног накита.

У наставку акције полиција је ухапсила и други део екипе, коју је предводио Јанош Ђељадини (33), из Ћуприје. Он је осумњичен да је починио више кривичних дела давања мита, тако што је налазио особе са ширег подручја Србије за полагање возачког испита и умањење пореза код Пореске управе, у филијали Ћуприја, и посредовао у давању мита службеницима Пореске управе и Полицијске управе у Јагодини.

Радници Пореске управе Ћуприје Радован Мијовић (59), Олгица Марковић (44) и Снежана Милосављевић (44) ухапшени су због сумње да су примили мито од укупно 900 евра. Заузврат су, само у једном случају, сачинили десетоструко мању процену имовине М. П, из ћупријског села Влашка, како би платио мањи порез на промет апсолутних права. На овај начин оштетили су буџет Србије за 280.000 динара на име уплаћеног пореза.

Иза решетака је и Александар Тасић (28), осумњичен да је као власник СТР „Астерикс“, из параћинског села Бошњана, пронашао више грађана Србије на чија имена је регистровао предузећа и прибављао документацију како би остваривали права на стартап кредите. На тај начин је Фонд за развој Србије оштетио, а себи и другима прибавио око 10 милиона динара.

Ухапшен је и саобраћајни полицајац Горан Томашевић (40), из Параћина, осумњичен да је примио мито од 2.000 евра од више особа за полагања возачког испита. Он је као испитивач, наводи МУП, захтевао и примао мито.

Припадници МУП Србије настављају рад на расветљавању свих незаконитости у пословању наведених предузећа и особа због сумње да су оштетили већи број грађана за више стотина хиљада евра. Свим ухапшенима је одређено задржавања до 48 сати, а по његовом истеку биће приведени истражном судији Вишег суда у Јагодини.

Мрежа

Грађани Поморавља више од две године били су мета похапшене групе из чије мреже су тешко излазили. Према оном ко би се уплео у њихове криминалне послове, осумњичени су на перфидан начин користили бруталне методе застрашивања, које им никада нису мањкале. Они су у Ћуприји и околини унесрећили бројне породице.

Убиство

Група није презала ни од потезања оружја, а да нису бирали пут до новца говорили и злочин, почињен 2008. године на крагујевачкој улици. Тада је Здравко Рамић (24) хицима из пиштоља, после пљачке, убио власника мењачнице.


Извор: Вечерње новости

Затворено за коментаре.