Заузимају куће на превару

У Руском Селу, у последњих десетак година, једна ромска породица је, преваром и користећи сиромаштво, неписменост, старост, или неке друге слабости власника, присвојила шест кућа.

Последњи случај десио се током ледених дана, када су супружници 59-годишња Катица и 51-годишњи Ференц Фејеш остали без крова над главом. Катица од 18. јануара живи у Геронтолошком центру, а 6. фебруара придружио јој се и супруг, који је био на болничком лечењу. Катица је у децембру, са једном ромском породицом из Руског Села, потписала уговор који је, према њеним речима, превара. Катици су рекли да ће им бити сведок и да је неопходно да се папир овери код адвоката.

– Неписмена сам. Нисам знала шта потписујем. Преварили су ме, јер су ми рекли да ће ми дати новац, када им предам кућу. Док смо били код адвоката, показали су ми хиљаду евра, али када смо изашли из канцеларије, добила сам само хиљаду динара. Након четири дана дошли су и уселили се у моју кућу. Тада су ми рекли да супруг и ја можемо живети заједно са њима. Узели су најбољу собу, а ја сам завршила у шпајзу, заједно са мишевима и пацовима.

Катица даље прича да је они који су је преварили нису истерали, али да је месец дана живела у скученој просторији без грејања, те ју је мобилни тим Центра за социјални рад сместио у Геронтолошки центар. Супруг Ференц тада је био у болници и није знао шта се дешава.

– Желим да оду из моје куће, коју су узели преваром. Кућу су ми оставили сестра и отац и моја обавеза је да плаћам рачуне – каже Катица.

Супружници Ференц пријавили су случај полицији.

Руководилац организационе јединице Стари дом Борис Поповић каже да је Катица дошла у лошем стању, тако да јој је указана медицинска нега. С обзиром на то да супружници Фејеш немају средстава за живот, трошкове смештаја сноси буџет Републике Србије:

– Катица Фејеш најпре је била смештена у Прихватном центру, а након седам дана постала је корисник Геронтолошког центра. Пошто је отпуштен из болнице, придружио јој се и супруг Ференц, јер у своју кућу не могу да се врате.

Председник Месне заједнице Руско Село Имре Кабок истиче да се ово место суочава са наизглед нерешивим проблемом – бесправно усељавање једне велике ромске породице у напуштене куће и у куће са чијим власницима су направљени сумњиви уговори. Кабок каже да му је познат случај породице Фејеш:

– Осим тога, синоћ смо опет имали проблема са истом ромском породицом. Јављено нам је да се у кућу Иштвана Петера, рођеног 1941. године, усељавају чланови те породице. Иштван се налази у Геронтолошком центру од половине јануара. Позвали смо полицију, али комшилиук је одиграо највећу улогу, јер није дао да у кућу уђу бесправни станари. Иштван Петер налази се у Геронтолошком центру јер не може сам да брине о себи и још увек не зна да је неко покушао да се илегално усели у његов дом.

Кабок још додаје:

– У Руском Селу немамо проблема са Ромима, него са једном ромском породицом, која на силу и превару улази у туђе куће. Својим поступцима, ова породица налази се на ивици закона и у већини случајева њени чланови буду процесуирани. Једини лек који ја видим, да спречимо оно што се дешава, јесте да људи добро пазе када потписују документа, налик на уговоре. Два случаја која смо имали ранијих година, углавном су завршена на штету оштећених. Важна је и солидарност рођака и комшија, који могу на време да спрече бесправно усељење, тако што ће све сумњиво пријавити полицији, или Месној заједници.

Председник МЗ Руско Село каже да су више пута покушали да сарађују са проблематичном фамилијом:

– Дали смо им грађевински материјал да поправе своју кућу, али њима је лакше да распродају материјал и уселе се у туђе куће.

У Руском Селу има 185 напуштених кућа, од којих је 130 у такозваном старом делу Руског Села, где већином живе старији мештани.

Извор: Dnevnik.rs

Затворено за коментаре.