Нереди у Реснику због насељавања Цигана

Београд – Полиција привела четири особе због нереда у Реснику, чији се становници противе постављању контејнера за становање Рома из Белвила. Повређено 14 особа.

У МУП-у је речено да је 12 полицајаца затражило помоћ на Војномединској академији, док је два цивила примљено у Ургентни центар.

Полиција је блокирала излаз из Ресника како би спречила мештане да блокирају обилазницу и да дођу до старог расадника где је у току изградња Ромског насеља. Незадовољници најавили да ће блокирати пругу Београд-Бар.

Дежурни хирург на ВМА Урош Зорановић рекао је да је 11 полицајаца у медјувремену пуштено кући а да ће један остати у наредних сат времена на додатним прегледима и да су сви задобили лакше повреде, углавном од удараца камењем или циглама.

Он је рекао да је после прегледа доктора различитих специјалности утврдјено да су полицајци задобили лаке телесне повреде, с обзиром да су носили заштитне шлемове и контузије руку и ногу, грудног коша као и главе. Зорановић је рекао да очекује и да ће полицајац који је и даље на ВМА „највероватније бити пуштен“.

Портпарол Хитне помоћи Нада Мацура изјавила је да двојица мештана Ресника који су пребачени у Ургентни центар имају повреде главе а један и прелом леве подлактице.

Она је рекла да један 31-годишњи мушкарац има „тупе повреде главе“ док је други мушкарац, који има 25 година, уз повреде главе задобио и прелом леве подлактице. Како је речено у МУП-у, приведено је четири особе, које су одведене на разговор у полицијску станицу у Раковици.

Тренутно је на лицу места окупљено око 40 мештана, а присутни су и бројни припадници полицијских снага. Како јавља репортер Б92, полицајци су повређени зато што су мештани бацали каменице на њих. Сада је ситуација мирна, али стиже још полиције док су припадници бригаде под пуном опремом.

Полиција је блокирала прилазе Реснику, а саобраћајна полиција на улазу у насеље не пушта никога.

Полиција је јуче силом растерала окупљене мештане али су због блокаде пута успели да поставе само 8 од планираних 80 стамбених контејнера. У сукобима са полицијом повређено је неколико мештана, али још није познат његов број.

Мештани Ресникa планирају да блокирају пругу Београд–Бар уколико градске власти не одустану од намере да у ово подавалско насеље, које већ има велику популацију Рома, доселе Роме из Белвила.

Извор: B92

Затворено за коментаре.